A szentistváni Viktória Cukrászda kínálatfejlesztése

A szentistváni Viktória Cukrászda kínálatfejlesztése hagyományos, helyi kézműves termékek előállításával

Tóth András egyéni vállalkozó 2013 szeptemberében nyújtott be pályázatot az EMVA IV. tengelyének (LEADER) keretében a Dél-borsodi LEADER Egyesület tervezési területén meghirdetett „Élelmiszer alapanyagú helyi termékek, hagyományos kézműves- és népművészeti termékek előállításának, piacra jutásának támogatása" intézkedésre (EMVA LEADER Vállalkozási alapú fejlesztés).

A Viktória Cukrászda 2006 óta működik Szentistván nagyközség szívében családi vállalkozásként, ahol esztétikus környezetben sütemények és házi készítésű fagylaltok széles választéka várja kezdettől fogva a vendégeket. A LEADER pályázatban foglalt fejlesztés fő célja a termékpaletta bővítése volt kézműves jellegű, tradicionális szentistváni sütemények (pl.: Halacska; Kistepsis; Görhe) készítésével és azok piacra juttatásával. Ennek érdekében a meglévő épület hátsó irányban bővítették. Az új épületrész alsó szintje 34 négyzetméterrel növelte meg a cukrászműhely alapterületét, továbbá itt alakítottak ki egy kész termékek tárolására szolgáló helyiséget is. A termékelőállítás technológiai fejlesztésére is sor került: rozsdamentes konyhai felszereléseket, elektromos sütőt, keverőgépet és vákuumfóliázót szereztek be. A felső szinten matyó bútorokkal berendezett reprezentatív bemutatótér jött létre. A termékpalettára felkerült hagyományos sütemények igényes, méltó csomagolására különböző méretű, matyó motívumokkal díszített dobozok szolgálnak. A tradicionális termékek és a megvalósult fejlesztés népszerűsítését, bemutatását szolgálja a honlap, az 1500 példányban elkészült marketing kiadvány, a megnyitó rendezvény és a nyílt nap.

A jóváhagyott EMVA támogatás összege 14.239.089 Ft volt.