Helyi termék családi manufaktúrában történő kialakítása

Borsodivánkán a Ficzere család évtizedek óta foglalkozik sertéstartással és azok értékesítésével. Az értékesítés beszűkülésével egy időben lakossági igény jelentkezett a hagyományosan feldolgozott, hagyományos ízvilágú húskészítményekre. 2006 évben lehetőségük nyílt arra, hogy hatósági engedély birtokában, helyben és piacokon az előállított termékeket értékesítsék. A megnövekedett igények miatt technikai és infrastrukturális fejlesztés vált szükségessé. Ennek hatására döntött úgy a család, hogy a családi manufaktúra I. ütemének kialakítására 2011 novemberében pályázatot nyújtson be az EMVA LEADER (IV. tengely) keretében a Dél-borsodi LEADER Egyesület által meghirdetett „Élelmiszer alapanyagú helyi termékek, hagyományos kézműves- és népművészeti termékek előállításának, piacra jutásának támogatása" célterületre. A pályázat sikerességét követően a család a már meglévő tapasztalatokra építve, a II. ütemben ismételten a vidékfejlesztési forrásokra támaszkodva 2013 júniusában az EMVA LEADER (IV. tengely) keretében pályázatokat nyújtottak be, melyek segítéségével bővíthették tevékenységüket..

A pályázatoknak köszönhetően kialakított infrastruktúra és eszközbeszerzés mára már lehetővé teszi, hogy több, mint 60 féle húsárut készíthessenek családi manufaktúrában és értékesíthessék ezeket a helyi termékeket piacokon, vásárokon.

Termékeiket hagyományos módon, de korszerű technológiával állítják elő. Az elkészítés során törekednek arra, hogy megőrizzék a térségre jellemző ízvilágot. Fontosnak tartják, hogy az élelmiszerek biztonságos módon kerüljenek előállításra, lehetőleg természetes alapanyagok felhasználásával. Kiemelt szerepet szánnak a termékek esztétikus megjelenítésének is, melyet zsugorfóliás csomagolással valósítanak meg. Ezáltal megnő a termékek eltarthatósági ideje az élvezeti értékének megőrzése mellett.

Főbb termékek: füstölt és füstöletlen kolbász, füstölt szalonna, kolozsvári szalonna, erdélyi szalonna, császár szalonna, füstölt oldalas, bordaporc, füstölt tarja, füstölt comb, füstölt csülök, füstölt sonka, disznósajt, hurka, füstölt májas, tepertő, tepertőkrém, abárolt szalonna, étkezési zsír.

Honlapok: www.husfeldolgozas.hu, www.ficzerehus.hu

Ifj. Ficzere István (őstermelő): EMVA LEADER TK2 – I. ÜTEM

Projekt címe: Helyi termék előállításhoz eszközbeszerzés és infrastrukturális fejlesztés

Célterület: Élelmiszer alapanyagú helyi termékek, hagyományos kézműves- és népművészeti termékek előállításának, piacra jutásának támogatása
A pályázat célja a saját nevelésű sertésből feldolgozott helyi termékek elkészítése. A pályázatban feltüntetett gépek, eszközök ezen termékek előállítását szolgálják. Eszközbeszerzés: zománcos üst 70l-es és 100l-es, kézi klipszelő, húsgép, peremes asztal csontozott húshoz, húsdaráló gép, keverőgép, zsírsütő gép, zsírtároló tartály. Az infrastrukturális fejlesztés az elektromos hálózat kiépítését szolgálta.

A jóváhagyott EMVA támogatás összege: 6.346.043 Ft.

Ficzere István (őstermelő): EMVA LEADER TK3 – II. ÜTEM

Projekt címe: Helyi termékek családi manufaktúrában történő előállítását szolgáló gépek és eszközök beszerzése

Intézkedés: Élelmiszer alapanyagú helyi termékek, hagyományos kézműves- és népművészeti termékek előállításának, piacra jutásának támogatása

A pályázat eszközök beszerzésére irányult, mely során az alábbi gépek kerültek megvásárlásra: füstölőkamra, kockázó, klipszelő, mérlegek, főzőkád, vákuumcsomagoló, melegvizes tömlődobos mosó. Az őstermelő fontosnak tartja a piac értékesítési csatornáinak szélesítését, ezért marketing eszközökkel (szórólapok, prospektusok és honlap) kívánja szélesebb körben megismertetni helyi termékeit.

A jóváhagyott EMVA támogatás összege: 19.822.668 Ft

Ficzere Istvánné (őstermelő): EMVA LEADER TK3 – II. ÜTEM

Projekt címe: Helyi termékek családi manufaktúrában történő előállítását szolgáló gépek és eszközök beszerzése

Intézkedés: Élelmiszer alapanyagú helyi termékek, hagyományos kézműves- és népművészeti termékek előállításának, piacra jutásának támogatása

A pályázat eszközök beszerzésére irányult, mely során az alábbi gépek kerültek megvásárlásra: kutter, többsoros pácoló berendezés, bőrkéző. Az őstermelő fontosnak tartja a piac értékesítési csatornáinak szélesítését, ezért marketing eszközökkel (szórólapok, prospektusok és honlap) kívánja szélesebb körben megismertetni helyi termékeit.

A jóváhagyott EMVA támogatás összege: 19.976.592 Ft